en-Har du någonsin känslan av att du "loggar ut"?

20/02/2024

Ibland när det blir för mycket kan det kännas som man försvinner från kroppen, det blir tomt, kallt och du befinner dig miljoner mil från situation du befinner dig i...

Vad händer egentligen i kroppen när du loggar ut och varför? 

Om du har varit med om något som har lämnat, eller lämnar spår i din kropp, det kan vara en ostadig uppväxt, något som har hänt för länge sedan, krig eller en make/maka som fysiskt eller psykiskt misshandlar dig, bara för att nämna ett par. 

Vår kropp vill bara att vi mår bra, vi har ett nervsystem som är uppdelat i olika bitar, vissa kan vi styra, vissa bitar sker utan att vi har kontroll över dom (som t.ex. smälta maten, hjärtat som pumpar), nervsystemet skickar meddelande till vår hjärna som sen bestämmer vad vi ska göra. I fallet när du loggar ut som kallas dissosaicion. Det är när  kroppen håller upplevelser och handlingar skilda från medvetandet. Det kan kännas som du inte vet vem du är eller vad du är med om. 

Det är kroppen sätt att skydda dig när det blir för mycket känslor och sensationer. Tyvärr är det så att kroppen har ett minne. Din kropp lagrar alla erfarenheter och kan bli triggad av en helt annan upplevelse som händer i nuet. Detta kan leda till problem i relationer, jobb och ditt privat liv. Det finns olika sätt att bearbeta trauma. Ett sätt är " huvud ner" som betyder att du pratar med t.ex en psykolog och förstår vad som har hänt. Ett annat sätt är "kropp upp" som lär dig känna igen sensationer och utforska var dina gränser är så du inte får panik eller dissoscierar. Trauma Yoga, dans, rörelse är ett sätt att uppnå detta och i ditt egna tempo utforska och lära dig leva med ditt trauma istället för att ditt trauma lever dig. 

Du är altid välkommen att ta kontakt med mig om jag kan stötta på något sätt. 

-Nicole